Творчески колектив БигБанда даде начало на серия от видео уроци в своя YouTube канал, чиято цел е да провокира интереса на онлайн потребителите от няколко поколения към различни аспекти от процеса по създаването, записването и обработката на музика и звукова среда към анимационно, игрално кино, театър и танц.  

Това е първият по рода си тясно специализиран образователен модул, напълно безплатен и отворен за онлайн потребителите по целия свят, ползващи български език. Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд ‘Култура”.

Първото видео от серията, носеща кодовото название ПУК, е вече факт.. В него водещият на уроците - композиторът, пианист, саунд дизайнер и музикален продуцент, Ивайло Стефанов, се обръща към аудиторията по един едновременно достъпен и грабващ начин, чийто изразни средства имат силен заряд да привлекат към начинанието любознателни зрители от различни възрастови групи. 

 

В предстоящите си издания ПУК ще включва и интерактивна възможност за въпроси и отговори (стрийминг Q&A сесии), подкрепяща развиването на нужните умения сред най-активните потребители. 

ПУК е само един от проектите, заложени в календара за тази година на артистите от БигБанда, известни със смелите си аудио-визуални експерименти и оригинално творчество за независими танцови, театрални продукции, анимационно и документално кино. 

Вече втори месец тече друга тяхна образователна инициатива - практическите работилници в Гьоте институт и НБУ. Фокусът им, за разлика от онлайн уроците, са срещите на живо и професионалния обмен с ентусиастите, включили се в събитията. Вече над 30 човека посетиха първите два уъркшопа - “Вокални техники” с Павел Терзийски и “Саунд дизайн в музиката” с Ивайло Стефанов.  

В НБУ пък членовете на БигБанда проведоха  мастър клас за студентите от бакалавърска програма “Анимационно кино”, предизвикал сериозен интерес и вдъхновил много от младите хора да създадат дипломните си проекти по насоки от обучението. На уъркшопите е посветена отделна плейлиста, която може да бъде гледана тук.

Ивайло Стефанов
Ивайло Стефанов

През 2022 г. БигБанда възроди и един от най-самобитните си проекти, датиращ от далечната 2016 г.: Small Sessions е виртуална музикална сцена, даваща изява на едни от най-талантливите и продуктивни родни музиканти. Любопитното в случая е, че техните изпълнения се записват на живо във видео и аудио формат и се смесват в реално време, докато трае изпълнението. Инициативата предоставя на артистите завършен продукт - мултимедиен клип и аудио запис за лично ползване. Първото видео от тазгодишната продукция е вече онлайн в YouTube канала на Биг Банда в едноименната плейлиста Small Sessions.  Във формата Small Sessions през годините са взимали участие Nasekomix, Pavel Clave и др.,а в актуалните им издания ще видим Георги Дончев, Роко Захариев, Димитър Горчаков, Христина Белева и др. 

Както и ПУК, творческите работилници и Small Sessions през 2022 г, стават реалност  с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по проект за приобщаване на независимите артисти към по-големи публики с помощта на технологиите. 

Повече информация за дейността на Биг Банда и членовете на колектива може да бъде открита на официалния им сайт www.bigbanda.org

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар