Без Facebook за седмица. Какви са последствията?


Нека го признаем. Все повече хора развиват някакъв вид зависимост от технологиите и по-конкретно - от социалните мрежи. Говорили сме и друг път за това, но този път можем да подкрепим това все по-популярно твърдение и с малко наука. А когато науката говори, тогава и боговете мълчат, нали?

Оказа се, че в Дания има специално научно учреждение, носещо прекрасното име Институт за изследване на щастието. Умните ни събратя от Скандинавието решили да проверят, как точно най-популярната социална мрежа на планетата Facebook влияе върху ежедневния ни живот.


Институтът за изследване на щастието организирал експеримент, участие в който взели общо 1095 души. Цели 94% от тях признали, че Facebook вече играе водеща роля в тяхното ежедневие, а 78% от хората споделят, че прекарват по повече от средно 30 минути на ден в социалната мрежа. Използвайки добитата информация, Институтът за изследване на щастието в Дания провежда и своя експеримент, който се състои в следното:

Половината от участниците в изследването са отделени настрана, получавайки следната задача - за период от една седмица, изобщо и по никакъв начин да не използват услугите на Facebook. Ама изобщо. Другата половина от тях получават картбланш да продължат с ежедневния си престой в социалната мрежа.

И така. Въпросната седмица се изтъркулва успешно, а учените от Института вече могат да проверят резултатите от изследването. Резултатите на групата, която е преустановила употребата на Facebook за една седмица, са категорични - съобщава се за "значително повишаване на удоволствието от живота".

Преди началото на експеримента, всички доброволци са помолени да оценят живота си по скалата от 1 до 10. След преминаването на една седмица, групата без Facebook отчита повишение на средния рейтинг на щастие от 7.75/10 до 8.12/10. Интересни са и резултатите на групата, която е запазила правото да използва социалната мрежа - там дори се забелязва понижение на средния рейтинг за щастие - от 7.67/10 до 7.56/10.

Институтът за изследване на щастието в Дания дори е отчел, че доброволците с Facebook са били по-склонни към това да се чувстват ядосани или разгневени (20% срещу 12%), по-депресирани (33% срещу 22%) и притеснени (54% срещу 41%) спрямо хората, които са се отдали на едноседмична почивка от социалната мрежа.

Учените установяват, че резултатите от проучването могат да се дължат на няколко основни фактора.

Първо, доброволците без Facebook са се сдобили с повече време за социална активност на живо с други хора. Освен това, същите тези люде са имали 18% по-добър шанс за по-успешна концентрация и умение да се организират.

Не знаем доколко това проучване е релевантно, но със сигурност ни осигурява още една перспектива относно нарастващата зависимост на човечеството от технологиите и социалните мрежи. Не че ни е нужно цяло научно изследване, за да го осъзнаем.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни