В съвременната апокалиптична епоха на оскъден качествен въздух, най-новия "must-have" моден артикул "кислородната маска" и бум на български деца с астма през последните години, зеленият туризъм трябва да се вписва в рецептурните книжки. Българската земя ни дарява с толкова зелено, с колкото сиво ѝ се отплащаме ние, а везната, на която лежи цветовият баланс, е ключова за здравето и дълголетието на идните поколения. И тя, както всичко в градския живот на милениълите, е "на ръба".

Едно от местата, които поне за кратко ще поставят белия ти дроб в равновесие, е Байкушевата мура. Байкушевата мура не е просто дърво. Тя е топ зелена дестинация, която туристическите агенции трябва да отпечатат в промо брошурите си, защото е икономична, чудотворна и "спираща дъха". Кислородните метафори може би натежаха, но кислородът около мурата е толкова лек, че изцерява всякакви градски болежки.

Тя е топ зелена дестинация, която туристическите агенции трябва да отпечатат в промо брошурите си, защото е икономична, чудотворна и "спираща дъха".

Тъй като природата има тенденция да ни лекува, често я свързвам с магията. Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България, а нещо, което е успяло да се задържи повече от 1300 години в нашето измерение, просто трябва да притежава магически свойства.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Байкушева мура
Байкушевата мура ще ви впечатли със своето достолепие.

Намираща се в северен Пирин, на около 300 метра над хижа "Бъндерица", мурата е висока впечатляващите 26 метра, обиколката й е 7.8 метра, а диаметърът на ствола е 2.2 метра. Необходими са шестима доста едри мъже, за да може да се обгърне с ръце стволът. При този обем мога смело да назова мурата "туристически обект".

До нея се стига като се прекоси Бъндеришката поляна, но легендарната механа, която се локализира там, ще те забави известно време. Поради гореспоментатите параметри, мурата трудно ще избяга от обсега на окото, но трябва да изкачиш няколко дузина стълби, за да достигнеш ограденото пространство, в което тя се величае. Предупредителна табела, поставена от дирекция Национален парк Пирин, гласи, че поставянето на монети на Байкушевата мура, може да доведе до влошаване на здравословното състояние на вековното дърво. Поредното доказателство, че парите разболяват. Та явно мурата не изпълнява желания, както всички туристически фонтантчета и кладенци, но пък заобграждащият я въздух удължава живота на всеки присъстващ, и без той да принася монети в жертва.

Предупредителна табела, поставена от дирекция Национален парк Пирин, гласи, че поставянето на монети на Байкушевата мура, може да доведе до влошаване на здравословното състояние на вековното дърво. Поредното доказателство, че парите разболяват.

Макар и да не може да се мери по възраст с калифорнийските секвои, които са на около 3-4 хиляди години, Байкушевата мура е вдъхновяващо иглолистно дърво от вида "черна мура" (Pinus leucodermis). При вземане на проба от дървото, могат да се анализират климатични промени от минали години. Открито е през 1897 г. от лесовъда Константин Байкушев, на когото носи звънливото си име. Кръстник на мурата е Йонко Вапцаров от Банско, баща на известния поет Никола Вапцаров. Той е ръководил експедициите на Байкушев, като първата експедиция е заръчана от самия цар Фердинанд, прочут любител на българската флора.

Байкушева мура
Няма как нещо на повече от 1300 години да не е природен феномен.

И понеже мурата е вечнозелена и чудодейна целогодишно, тя приканва туристи да й се любуват през всеки сезон. А колкото и да е готино селфи с дърво (викат му "горското селфи"), изчакай навалицата да се нащрака, постой минутка в тихата компания на мурата, докосни я. Не се мъчи да я прегърнеш, понеже нямаш 12 ръце. Не й оставяй жълтите си стотинки, а й прошепни нещо мило. Тя попива. И просто я вдишай.

Автор

Пламена пише разни неща. От време на време. Понякога отъпква неотъпкани пътеки. А друг път витае из измерения.

Напишете коментар