Айн Ранд – самореализиралата се емигрантка

„Коя си ти?“ – това е един от въпросите, които задава Майк Уалас в интервю с Айн Ранд през 1959 година.


Коя е Айн Ранд? На този въпрос може да се отговори по доста различни начини – писателка, философ, сценарист, рускиня с еврейски корени, емигрантка, мислител.

Всичко това е вярно и всичко това е тя.

Но невинаги Айн Ранд е била Айн Ранд. Имало е време, когато тя е била Алиса Зиновиевна Розенбаум, живяла е в Русия със семейството си, а през 1917 година аптеката на баща ѝ е конфискувана и са принудени да се преместят в Евпатория, Украйна. По-късно отново се връщат в Русия, а през 1926 година, сама, Айн Ранд пристига в Америка, където е започнало началото на жената, която днес знаем като една от най-големите мислители на XX век. 

В този ред на мисли, може малко да се промени последователността на съставните части на писателката. На първо място бихме могли да сложим руско-еврейския ѝ произход, след това става емигрантка, а на по-късен етап – писателка, философ, мислител.

Много хора по света, и преди, и сега, напускат родината си в търсене на по-добър живот и развитие. И въпреки обещанията на управляващите за нещо по-добро от сегашната реалност и бъдещото превъзходство на съответната държава над другите, човек има нужда от щастие, затова ако не се чувства удовлетворен от определеното място, отива да търси щастието някъде другаде. 

В интервюто от 1959 година, Айн Ранд говори за своята философия – обективизмът – и обяснявайки я, тя казва, че най-голямото морално начинание на човек е достигане на собствено щастие. Тя подкрепя и защитава свободния избор на човек, подтикван към действие от причина, която има стойност само и единствено за него.

В Русия, в началото на миналия век, поради бурните събития, случили се в страната, има две вълни емигранти – интелектуалци. Айн Ранд е от втората такава вълна. Тя напуска Русия, защото смята, че там няма възможност за развитие, а на по-късен етап от живота си се обявява против комунизма и най-вече против идеята, която той пропагандира – колективизма.

След пристигането си в Съединените щати, тя прекарва известно време в Ню Йорк, а по-късно се мести в Чикаго, където учи английски и започва да оформя идеите си за книги и сценарии и решава да стане сценарист. За целта писателката се мести в Холивуд, където се запознава със Сесил Демил, за когото започва да работи и пише сценарии.

Детска мечта на Айн Ранд  е да стане писател. Но преди да я осъществи, тя сменя много работи, а първите ѝ книги – „Химн“ и „Ние, живите“ – нямат голям успех.

Пробивът идва с издаването на романа „Изворът“, който тя пише седем години. След публикуването, книгата става известна по целия свят и се продават над шест милиона копия. След този успех Айн Ранд започва да се издържа само от своето писане.

Това е съвсем кратка история на жена, която е успяла в свят и във време, в което малко хора, и най-вече жени, са пробивали, история на самореализирала се имигрантка, която е вярвала само в здравия разум и личното щастие, освободена от колективния капан.

Автор: Янислава Стефанова

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни