10 неща, които може би не знаехте за "Историята на прислужницата"


Влюбихме се в "Историята на прислужницата" още в момента, в който за пръв път се докоснахме до сюжета ѝ. Извратено влюбване, защото това не е история, която да заобичаш. И книгата на Маргарет Атууд, и сериалът на Hulu въздействат силно емоционално, затова не е изненада, че последният завоюва куп награди миналата година. В момента приключва неговият втори сезон, а ние можем само да се радваме, че е одобрен и за трети.

Да бъде благословен плодът. Вижте 10 интересни факта за сериала, които може би не сте знаели до този момент.

1. Маргарет Атууд се появява в сериала

Авторката на "Историята на прислужницата", написала своята творба преди 33 години, се появява за кратко в сериала, влизайки в ролята на една от лелите, които удрят Офред.

2. Всички ужаси в историята са базирани на факти

Въпреки че зверствата, описани в романа, впоследствие и в сериала, изглеждат прекалени за реалния свят, Атууд споделя, че всички те са базирани на факти. Докато е писала книгата, тя си е обещала, да включва само жестокости, които в исторически план хората са си причинявали един на друг. "Създадох си правило: няма да включвам нищо, което човешко същество вече не е правило някога или технология, която не съществува", пише Атууд в есе за The Guardian през 2012 година.

3. Стаята на Офред е проекция на живота, който е изгубила

На пръв поглед изглежда, че Офред не харесва стаята си, но тя е единственото сигурно място, на което се връща отново и отново. В интервю за Architectural Digest дизайнерът на шоуто Джули Бергоф обяснява, че стаята рефлектира на живота, който Джун вече няма. "Сложихме бюро там, но тя не може да пише. То е като остатък, като спомен, за това, че е била редактор, но вече дори не може да седне и да пише."

4. Елизабет Мос се снима без грим

В интервю за Time актрисата, която влиза брилянтно в ролята на Офред, споделя, че не носи грим по време на снимките. Тя обяснява, че с Брус Милър, създател и продуцент на сериала, са решили, че актьорската игра ще бъде много по-близо до зрителя, когато всяка бръчка и несъвършенство по лицето ѝ са видими от екрана.

5. Истинското име на Офред не е разкрито в книгата

Докато в сериала става ясно, че преди Офред се е казвала Джун, в книгата това никога не е разкривано. Има сцена, в която се споменава името "Джун", от която читателите заключават, че това е името на главната героиня, а Hulu решават да го използват. Маргарет Атууд обаче заявява, че никога не е смятала името на Офред да е Джун, но няма нищо против то да бъде използвано.

6. Сексуалността на Емили също отсъства от книгата

Това, че Емили е лесбийка и че е женена, е история само от телевизионния екран и не намира място в книгата. Атууд споделя, че промени като тази ъпдейтват написаното и го правят да звучи по-релевантно за модерната съвременна аудитория.

7. Прислужниците носят червено по няколко причини

Маргарет Атууд обяснява, че причините да избере червена униформа за прислужниците са свързани със символизма на яркия цвят: това е баграта на раждането, има препратки към Мария Магдалена, а и е лесно забележим, ако някоя наложница реши да избяга.

8. И синият цвят на Съпругите е обвързан със символика

Техните одежди са сини, защото това се свързва с чистотата на Дева Мария.

9. Тоталитарният режим в Гилеад не е плод на художествена измислица

Маргарет Атууд споделя, че при създаването на тоталитарния режим в Гилеад е вдъхновена от американските пуритани.

10. През 90-те излиза филм, вдъхновен от "Историята на прислужницата"

През 1990 година "Историята на прислужницата" е адаптирана в едноименен филм, дело на Volker Schlöndorff, а в главните роли влизат Наташа Ричардсън като Офред (в тази версия истинското ѝ име е Кейт) и Фей Дънауей като Серина Джой. Лентата получава основно негативни ревюта. Атууд признава, че е имала роля като консултант, но сценарият не е бил неин и не е отговарял на нейното виждане за историята. "Помагах малко, например казвайки, че американците никога няма да използват името "крем за ръце", а ще кажат "лосион за ръце". Приносите ми бяха на това ниво!"

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни