Стилът Рококо: стремеж към щастие и умението да се радваш на живота

Да обзаведем кът от дома си в Рококо? А, може би така ще бъдем по-щастливи… Oткритието е с изразен светски привкус. Антипод на тежкия барок. Рококо е с кокетен характер и ширеща се грациозност.  Идеите си стилът взима от природните дадености. Невероятно, да. Ако се замислим не бихме се съгласили, но пастелните, нежни и чувствени цветове са именно от там. Митични мотиви, изящен интериор, душевност, интимност.


Въпреки, че стилът се появява в първата половина на далечния 18-ти век, днес той е предпочитан от много ценители за интериорно обзавеждане. Рококо се познава с фриволността, която подсказва. Символи са огледалата с позлатени рамки, както и асиметрията в обзавеждането, отделни места за комуникация, придружени от диван с маса и няколко стола. Няма нищо в права линия. Асиметрия.

Дори минимално този стил ще допринесе за доброто ни настроение, освен заради топлите цветове и заради настроението, което той носи със себе си. Ако нямаме възможност да обзаведем цялото си жилище така, можем поне да боядисаме стените си в бледо синьо, бежаво или розово.  Или да залепим тапети с миниатюрни цветя на блед фон и да обновим пердетата в същия цвят. Ако имате празен ъгъл, той може да бъде идеалното кътче за малка маса със столове, където да прекарвате най-безгрижните часове от деня. Сложете в близост до него гоблен или огледало, което освен с красота, ще допринесе и с допълнително разширяване на помещението.

Към декорациите са задължителни гоблените на митични сюжети, порцеланови вази, златните орнаменти.  Тапицерията  на мебелите трябва да е в един тон – задължително светъл. А детайлните придружаващи го десени - на ситни цветя. Изяществото му прилича.

Най-яркият представител на този стил е Кралицата на Рококо – Мария-Антоанета.

Нежна, стройна, мила, грациозна – младата кралица мигновено се превръща в богиня на стила рококо, в модна икона за времето си. Всички жени полагали усилия за да изглеждат като нея. Същинският чар на Мария-Антоанета се криел в неподражаемата грация на движенията й „...когато с кокетна непринуденост се обляга в креслото, за да си побъбри с някого, когато стремително скоква и литва по стъпалата, когато с вроден чар подава ослепително бялата си ръка за целувка или нежно обхваща талията на някоя приятелка, тогава цялото й същество несъзнателно се ръководи от чисто женска интуиция.” Англичанинът Хорас Уолпоул, който иначе е доста хладен, пише за нея: „Когато се изправи, тя е истинска статуя на красотата; когато се движи е самата грация.”

И кой друг, ако не самата Мария-Антоанета не е най-видният стремител към щастие, за своето време. Заради заетостта й непрестанно да се развлича. Не обича сериозните неща, нито книгите, държавните документи, с нежелание пишела само най-наложителните писма. Най-умен за нея бил онзи, който успее да я надмине по леност в мисленето. „Живей само с чувствата си, не мисли“ – такъв бил девизът на осемнадесети век и Мария-Антоанета бе определена за негова кралица. Век на нежните цветове, бездейност и несериозен дух. Век на Рококо.

Ирен Бабачева

Ирен Бабачева има бакалавърска степен по Медии и журналистика, както и магистърска степен по Връзки с обществеността. Интересите ѝ са в сферата на модата, лайфстайла и киното. Обича да изследва артисти и техните биографии, докато не научи факти, които са неизвестни дори за тях самите.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни