Нека поговорим за онези филми, които са guilty pleasure за зрителя, обичащ провокациите. Подготвихме топ 5 на откачените, извратени проодукции от Европа, които хем не искаме да си причиняваме, хем не можем да спрем да гледаме.

Характерни за този тип филми са страхотната кинематография, скандалното съдържание и фактът, че нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Предлагаме ви топ 5 на европейските филми, които вдигат адреналина.

1. Raw/Grave, 2016, Франция, Белгия

Първи в списъка е дебютният проект на режисьорката Julia Docournau. Определян от критиците като хорър-драма, този филм няма как да не ни изкара от зоната на комфорта. Най-същественото, което можем да кажем за “Raw“ без спойлер, е, че изобщо не е подходящ за вегани и вегетартианци. По време на прожекция на фестивала в Торонто има дори припаднали зрители, на които е трябвало да се окаже медицинска помощ.

Факт е, че много от сцените са скандални, но който даде шанс на филма, ще види, че е една coming of age история с фантастични елементи.

Дебютът на белгийската режисьорка влиза в един сравнително нов поджанр в киното – New French Extremity.

2. Enter the Void, 2009, Франция, Аржентина

Второто място заема филм на още един представител на New French Extremity – Gasper Noe. Запазена марка на аржентинеца са ярките, екстремни, оставащи за дълго в съзнанието сцени.

Именно „Enter the Void“ можем да приемем като експеримент със себе си. Не всеки би издържал до края на прожекцията. Само подсказка – историята е разказана от гледната точка на душата на мъртъв наркоман.

Заслужава си да се проследи цялата филмография на Noe, защото проектите му са авангардни и провокират.

3. The Neon Demon, 2016, Франция, Дания, САЩ

Датският режисьор Nicolas Winding Refn също си пада по експеримените – особено с цветовете във филмите си. Най-новият му проект засяга темата за модната индустрия по един доста нестандартен начин. Защото „красотата не е всичко. Тя е единственото нещо“ (Beauty isn’t everything. It’s the only thing”).

Както всички филми в нашия топ 5, The Neon Demon е приет противоречиво от публика и критици. Прекрасна роля на вече порасналата Еl Fanning и кинематография, която впечатлява.

4. Antichrist, 2009, Дания, Франция, Германия

Продължаваме на датска вълна. Безспорно един от най-скандалните режисьори на нашето време е Lars von Trier. Няма как да се говори за откачени филми без да споменем „Antichrist“. Аз лично дълго време отлагах гледането на точно тази продукция, познавайки творчеството на режисьора.

Всъщност „Antichrist“ представлява интересен, скандален, смразяващ дори прочит на темата за загубата на близък човек и чувството за вина.

Определено не е за всеки. А вие смеете ли да го гледате?

5. Thelma, 2017, Норвегия

Последно в класацията е норвежкото предложение за "Оскар" тази година. За съжаление до номинация не се стигна, макар и продукцията да е по-добра от много други, които попаднаха в списъците.

Режисьорът Joachim Trier изгражда една история за порастването, изпълнена с обрати, красиви кадри, провокация и брилянтна актьорска игра.

Всеки от нас е изпитвал нежелание и трудности в процеса на трансформация от дете във възрастен човек, а Триер улавя умело терзанията и ги превръща в изкуство.

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар