Шкемб’O Guide: пътеводител в света шкембето


Шкембе чорбата е една от най-специфичните вкусотии на нашенската кухня. Толкова специфична, че когато трябва да разкажем на някой чужденец за нея, не сме сигурни дали започнем с това, че месото идва от коремната, така да се каже, област или пък да споделим за грандиозните количества чесън, които са задължителни за всяка ароматна супичка.

Ще ви срещнем с двама ентусиасти, които обикалят София, за да намерят царицата на шкембето. Шкемб‘О ценителите създават Шкемб’O Guide, където описват и оценяват местата, в които се предлага шкембе чорба. Ето какво споделиха пред VIBES за любовта си към едно от най-емблематичните ястия в родната кухня.


Започваме направо на въпроса; къде да открием най-доброто шкембе в София? Имате ли личен топ 3?

Ще ни обидите! Разбира се, че имаме, но за радост, местата в София с така нареченото от нас „Знаково“ шкембе, са повечe oт три, затова ще ви дадем челните шкемб О‘Позиции.
1 – Ракия ракета бар – парк Заимов
2 – Гостилница „Мерак“ в кв. Изток
3 – На третото място се налага да сложим няколко амбициозни заведения, които дишат във врата на първите две и разделят бронза, а именно:
La Cattedrale
Catch A Mak
Под липите (в Лозенец)
и Златния Грошъ (в Студентски град)

Кой стои зад идеята Шкемб’O Guide и как изобщо ви хрумна да се впуснете в търсене на точно това ястие?

Зад идеята стои един пристрастен Шкемб О'Наркоман, който заедно с половинката си реши да опише местата, в които предлагат шкембе чорба, а причината за този мерак е следната: Шкембе чорбата е много деликатно ястие за приготвяне и независимо, че я предлагат на много места, има заведения, които сервират нещо прекрасно, но има и такива, които не заслужават второ посещение. Точно за това решихме да споделим преживяванията си с хората, които също като нас обичат тази супа.

Какви са критериите, по които оценявате тази апетитна супичка?

Критериите, естествено, са може би вече ясни на хората, които посещават страницата ни във Фейсбук и това са: аромат и гъстота на бульона, запръжката в него, количеството и размера на мръвките в супата, задължителен артикул за оценяване са и подправките. По какъв начин са поднесени чесънът с оцетът. Направихме анкета с хората как ги предпочитат. Дали са поддържани и “добре гледани”. Лютият пипер също е важно какъв е и какви последствия ще остави на „митницата“.

Каква е тайната на добрата шкембе чорба?

Тънък баланс между всички компоненти. Ароматен бульон, добра запръжка с червен пипер, добре сготвено месо, нарязано на по-едро. Богат на чесън оцет и лют пипер за разбирачи.

Ако решим да си я приготвим вкъщи, какво трябва задължително да не пропускаме?

Със сигурност не трябва да пропускаме телешкото или свинското шкембе, но при второто ароматите в къщата ви с дни ще издават, че сте готвили тази супа. Маслото, млякото и подправките са също изключително важни. Преди време бяхме публикували една домашна рецепта, която, както написахме, е за пълна 10-ка. Препоръчваме на хората да я потърсят в страницата ни и да направят този „еднорог“, защото наистина е вълшебен.

Планирате ли да разширите дейността си извън фейсбук?

Че ние отдавна сме в Instagram, както и на www.shkembe.bg, където можете да намерите „живата“ карта на посещенията ни и ревютата към тях.

Възнамерявате ли да оценявате и други традиционни български ястия?

Предпочитаме да останем съсредоточени в това, което най-много обичаме и не мислим да оценяваме други ястия. Разбира се, както сте забелязали, не пропускаме да кажем и по 2-3 думи за мезетата покрай шкембе чорбата.

Ако трябва да убедите чужденец да опита шкембе чорба, какви аргументи бихте изтъкнали в нейна полза?

Може би ще звучим така: „Братлееее, колкото и да си изпил снощи, шкембе чорбата те занулява и пак можеш да започнеш да се наливаш! Освен това - ядеш, ревеш и летиш!“

Повече чесън или повече люто?

Колкото повече, толкова повече...

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни