"Формата на водата" - изплагиатстван?


"Формата на водата" на режисьора Гийермо дел Торо е един от големите фаворити на тазгодишните "Оскари", получавайки цели 13 номинации от Академията. Включително и в категорията за най-добър филм.

Но съвсем скоро преди церемонията на 4 март, около иначе чудесната лента на Дел Торо се заформи скандал. И по-конкретно - към мексиканския режисьор полетяха обвинения за плагиатство.

Всичко тръгна от Дейвид Зиндел, който е син на носителя на "Пулицър" Пол Зиндел - един от големите автори на пиеси в историята на американското театрално изкуство. Според Дейвид Зиндел, вълшебната приказка на Дел Торо във "Формата на водата" е изплагиатствана от пиесата на неговия покоен баща Let Me Hear You Whisper от 1969 година. Подобно на "Формата на водата", в пиесата се разказва за най-обикновена чистачка, която се влюбва със затворено във вода същество. В случая - делфин.

"Формата на водата"

"Шокирани сме, че едно от големите студиа би могло да създаде филм, толкова очевидно извлечен от работата на покойния ми баща. При това - без никой да ни потърси за правата", се чете в изявлението на семейство Зиндел. И продължава: "Много хора ни казват, че са просто шокирани от всичките сходства между двете. Благодарни сме на феновете на Пол Зиндел, че насочиха вниманието ни към това."

За първи път семейството на Пол Зиндел отправя официален коментар по случая, въпреки че в онлайн пространството въпросът се дискутира от доста време.

Във "Формата на водата" нямата чистачка Елиза Еспозито (Сали Хоукинс) се сприятелява и се влюбва в създание, държано затворено в правителствено помещение. Тя използва храна, за да спечели доверието му, а след това и създава план, чрез който да помогне на създанието да избяга.

В Let Me Hear You Whisper отново имаме чистачка - Хелън (Рут Уайт), която започва да изпитва силни чувства по посока на делфин, също държан затворен в правителствена сграда. Тя не е няма, но засяга темата, докато говори за невъзможността на делфина да се изрази пред учените. ("Някои хора също са неми, но само защото не могат да говорят, ние не ги убиваме.")

Пол Зиндел

Подобно на "Формата на водата", Хелън използва храната, за да спечели доверието на делфина. И също подобно на филма на Дел Торо, съставя план за неговото спасение, разчитайки на количка за пране. Също подобно на филма, в пиесата на Пол Зиндел също се споменава думата "вивисекция", когато учените дискутират плановете си да убият делфина.

Както във филма, така и в пиесата има приятел на главната героиня, който ѝ помага в опитите ѝ да спаси новия си приятел. Във "Формата на водата" това е Зелда (Октавия Спенсър), докато в пиесата на Пол Зиндел това е жена на име Даниел.

Друг сходен момент е този, в който жените танцуват с моп на звуците на любовни песни, за да забавляват създанията.

Говорител на Fox Searchlight отрече обвиненията в плагиатство, посочвайки, че Гийермо дел Торо дори не е чувал за пиесата на Пол Зиндел.

"Г-н Дел Торо има 25-годишна кариера, по време на която е създал десет филма и винаги е бил отворен по отношение на нещата, които са му повлияли. Ако семейство Зиндел има въпроси относно работата му, ние сме готови да разговаряме с тях", се казва в изявлението

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни