Флоренция - в духа на изкуството

Казват, че Флоренция е най-красивият град в Италия. Люлката на Ренесанса очарова с малките, китни улички, които за разлика от Рим са по-малко и ни посрещат с уюта на малкия град. За да обхванем Флоренция в цялата ѝ красота, най-напред отиваме на площада на Микеланджело (Piazzale di Michelangelo). Великият художник заявява, че от тук се наблюдава най-красивият залез. И хилядите туристи се насочват вечер натам, за да усетят въздействието, което Микеланджело е изпитал векове назад.

Взимаме си чаша вино, настаняваме се на някоя пейка и се потапяме в последните лъчи на слънцето.

Във Флоренция има изключително количество музеи, които за ценителите на изкуството са истински рай. Ние избираме да отидем в Галерия дел Академия (Galleria dell’Accademia), защото там се намира известната статуя на Давид.

Снимка: Георги Симеонов

Статуята на Микеланджело е връх в изкуството, който не е покорен от никого до ден-днешен. Експертът по изкуство Джорджо Вазари дори възкликва, че който веднъж види Давид на Микеланджело, може и да не гледа повече никакви други древногръцки или древноримски статуи. Величествената скулптура на Давид наистина ни оставя без думи с изящните си форми, излезли под длетото на Микеланджело и дори не забелязваме останалите скулптури в музея.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги Симеонов

Отправяме се към Санта Мария дел Фиоре (Santa Maria del Fiore). Величествената катедрала е една перла, която блести със своя купол и изящна архитектура. Качваме се на Кампаниле (Campanile di Giotto), за да се насладим отвисоко на очарователната Флоренция и на красивия купол Брунелески (Cupola del Brunelleschi). 

  

Снимки: Георги Симеонов

Потапяме се в малките, китни улички, изпълнени с магазини и ресторанти. Не пропускаме да се отбием при фонтана на Глигана (Fontana del Porcellino), за да потъркаме зурлата му, гаранция, че един ден отново ще се върнем във Флоренция.

Снимка: Георги Симеонов

Преминаваме през китния мост Векио (Ponte Vecchio), където са разположени множество малки дюкянчета на бижутери. Не ни омръзва да зяпаме по витрините изисканите и красиви бижута, както и художниците по площадите да ни радват с изящните си произведения.

Градините на Боболи (Giardino di Boboli) са прекрасно място за една следобедна разходка след дългото и уморително обикаляне. Опъваме се на една поляна и се наслаждаваме на Флоренция, която ни приветства отдалеч.

И пак ще завършим разходката там, откъдето започнахме, с чаша вино в ръка, с красив залез на хоризонта и Флоренция в сърцата ни.

Няколко трика, за да се насладите на Флоренция максимално:

  • Резервирайте предварително билети за музеите, ще избегнете много чакане, лутане и ядове
  • Помислете къде да отседнете. Най-стратегическото място е под площада на Микеланджело, хем сте близо до центъра, хем се потапяте в местното население.
  • Ако се чудите къде да хапнете, непременно посетете този ресторант: Osteria Antica Mescita San Niccolò

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни