Интернет, социални мрежи, електронни игри – това са само част от съвременните „удоволствия“, които навлизат все повече и повече в личното ни пространство. Или пък ние сме тези, които позволяваме това да се случи...

Безкрайните часове, които прекарваме онлайн, влияят на нашия социален живот. Все по-често избираме да сме онлайн, да си пишем съобщения, да лайкваме снимки, отколкото да се обадим на някого, да излезем на разходка и просто да си поговорим. Все по-често се отчуждаваме от себеподобните, избирайки компанията на безмълвния ни събеседник и спътник в ежедневието – компютъра, таблета, телефона или друго мобилно устройство.  Доколко поведението ни е продиктувано от света, в който живеем – вечно променящ се и нагаждащ се към технологиите, или е плод на това, че сме забравили как се общува истински?

Пристрастени ли сме и ако да – към какво?

Пристрастени ли сме и доколко това е нормално?

Какво е да си пристрастен? Това е процес, при който се създава психическа или физическа зависимост към вещество или действие. Обикновено, процесът на пристрастяване се развива с времето. Пристрастяването е в следствие на продължителна употреба на вещество или извършване на дейност, макар негативните последствия, които ги придружават.

Разбира се, пристрастеността има редица странични ефекти, сред които най-често е промяна на поведението на пристрастения. Той става агресивен или се затваря в себе си, спира да общува с близките си, променя навиците си, изгубва желание и цел и пр.

Всеки от нас е запознат със зависимостта към алкохола и наркотиците. Но доколко сме подготвени за всички останали зависимости, които съществуват?

Зависимостите могат да бъдат много и най-разнообразни спрямо обекта на пристрастяване. Такива са графоманията (мания по писане), хазартните игри, чревоугодничество, сексуално пристрастяване, кино, интернет пристрастяване, към храна, към пазаруване и други.

Все по-често се сблъскваме с интернет зависимостта, макар да не си даваме сметка. Тя може да е различни видове: пристрастеност към чат, към писане във форуми, към сърфиране, компютърни игри и други. Пристрастени ли сме към социалните мрежи? Към фейсбук? Доколкото е нормално желанието ни да „ровим“ из личния живот на други хора, да споделяме „фалшиво щастие“ и да следим за такова? Доколко ни е важно колко „харесвания“ сме събрали и колко последователи имаме в Инстаграм?

Всички тези неща са белези на нашата зависимост. Как да я преборим?

Как да се справим със зависимостта към технологиите и социалните мрежи?

Първата стъпка е да осъзнаем, че имаме проблем. Постоянното висене онлайн и отказа от излизане навън са главни индикатори. Същото важи и за ситуации с наши близки и приятели, особено ако преди са били активни социално, а сега са като че ли в тъмна дупка.

За да сте сигурни, че ще се справите с проблема завинаги, е нужно да потърсите специализирана помощ. През целия процес на лечение трябва да бъдем търпеливи и упорити, вярвайки, че ще успеем.

В живота на бързи обороти можем да се пристрастим към всичко: работа, храна, социални мрежи и други. Лесно и бързо. Важно е да следим внимателно поведението си и при най-малкия белег, да се обърнем към специалист.

Източник: Център жива за лечение на зависимости

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар