Най-доброто от българското кино на "Златна роза"

Внезапно и безкомпромисно лятото си отиде и отстъпи ред на есента, дори и във Варна. И тъкмо навреме, за да стопли емоциите ни и да ни приюти в киносалоните, започна 36-то издание на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза”.


17 пълнометражни и 21 късометражни български филма от последната година ще се борят за златните статуетки. Особен акцент в тазгодишното издание е и съпътстващата програма “Балкански фокус”, в която ще бъдат представени 7 от най-добрите филми от изминалата година от Македония, Румъния, Черна гора, Сърбия, Косово и Турция.

Много от филмите в конкурсната програма ще направят своята премиера пред българска публика, но сред участниците има и утвърдили се вече любимци на публиката като “Възвишение” (2017) и “Привличане” (2018). Едни от интригуващите заглавия в селекцията са “Áга” (2018) на Милко Лазаров, който имаше успешно представяне на тазгодишното Берлинале, “Безкрайната градина” (2018) на Галин Стоев, който вече получи награди от МФФ Киномания и Любовта е лудост 2018, както и “8’9’’” (2018), който представя поредица от разкази на Георги Господинов като всеки от тях е под разллична режисура.

Тази година организаторите на фестивала са поканили и чуждестранни членове на журито. Председател на журито за пълнометражни филми е актрисата и театрален режисьор Диана Добрева. Негов член е и Илиян Джевелеков, режисьорът на българския кандидат за чуждоезичен Оскар и носител на “Златна роза” за най-добър филм през 2017 - “Вездесъщият”. Чуждестранните кинодейци в журито са Хелийн Герицен - директор на кинофестивала “goEast” за централноевропейски и източноевропейски филми, Руди Тайхман - продуцент и член е на Германската филмова академия, Европейската филмова академия, и Войчех Тодоров - оператор, режисьор и сценарист, роден в Полша и работил в София до средата на 90-те, член на Полското дружество на кинооператорите и преподава в Краковската филмова академия.

Журито за късометражни филми е оглавено от писателя Алек Попов. Негови членове са доц. д-р Андроника Мартонова - кинокритик и университетски преподавател в сферата на азиатското кино, актрисата Рая Пеева - носителка на “Икар 2018” за дебют, и сръбският режисьор Павле Вучкович.

Всъщност присъствието на “Балкански фокус” за първи път в програмата на “Златна роза” и на международните членове в журито никак не е случайно. Това е още един показател за международно сътрудничество в европейското кино, в което, според думите на проф. Божидар Манов, 90% от новите филми са копродукции. Основната причина за това са проблеми с финансирането, които са всеобщи за киноиндустрията на континента и то не само във фаза подготовка и заснемане, а и при самото разпространение на филмите. Опит за справяне с проблема са споразуменията за реципрочност между страни от Югоизточна Европа, в които участва България.

Не е случаен и филмът, с който открива фестивалът - “Тайната съставка” (2017), македонския претендент за номинация за чуждоезичен Оскар. Той се представя на българската публика дни преди ново споразумение за културно сътрудничество между България и Македония.

И въпреки трудностите и финансовите проблеми, които съпътстват българското кино от години, погледът към филмите участващи в “Златна роза” 2018 остава позитивен. Както и Жана Караиванова - директор на Националния филмов център, определи изминалата година за киното като “сложна, трудна година, но за сега с happy end”.

Не гарантираме, че всеки от филмите ще е с happy end, но най-новото от българското кино можете да видите в рамките на фестивала “Златна роза” до 4ти октомври във Варна. Пълната програма може да намерите тук.

Михаела Михайлова

Михаела е медиен професионалист, страстен ценител на доброто кино и вино (най-добре, когато са в комплект), литературата и театъра. Писател, пристрастен към морето и най-добър приятел на чаровен Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни