Усещам, че много често размишлявам по въпроса за организацията на едно модерно домакинство. Много често ме питат как и кога успявам да организирам пазар, готвене, подреждане на обяд или вечеря и да го съвместявам успешно с работа, спорт, срещи с приятели, поддръжка на блог и дори лично време.

А аз пък, от своя страна, се чудя на хората, които ми казват, че нямат време и предпочитат да заложат на некачествена храна за себе си и дори децата си.

Не смятам, че знам всичко, защото за тези вече 7 години, в които организирам собствения си дом, се налага постоянно да се променям, да уча нови трикове и хитрини, но мисля, че изградих работеща организация. Затова реших да дам и на вас малко тема за размисъл, с надеждата да откриете най-добрият начин за организация спрямо вашето ежедневие.

1. Списък за готвене и пазар – това вече е моята малка, сладка традиция. В събота сутрин, след разходката на кучето и дългата закуска, правим кафе и в сладки разговори решаваме какво ще готвим тази седмица. Можете да използвате приложение за телефон, до което имат достъп всички членове на вашето домакинство, можете да си купите красив тефтер, който да закачите на хладилника и така всеки ще знае какво го чака тази седмица. Аз разпределям храната взависимост от това дали ще тренираме, или не. Защото никой не може да ме убеди, че вдигаш едни и същи килограми след супа от тиквички и след голяма пържола. Вие можете да намерите друга „опорна точка“ – в ден с много работни срещи ще ви бъде по-лесно да хапнете сандвич, вместо да стоите гладни цял ден например. И разбира се, че графикът не е статичен. Винаги изскачат срещи с приятели, дни, в които нямаме апетит или имаме повече. Но с предварително подготвен план ще можете да се движите по-организирано и да знаете колко време ще ви е нужно за готвене. А с готов план за ядене е много по-лесно и да пазарувате. Избягвате излишни покупки и продукти, които може да се равалят, докато измислите какво да готвите и всичко, което имате, е свежо.

2. Доверени източници на продуктите, които ползвате – не толкова отдавна и за мен беше много по-лесно да пазарувам в голям супермаркет, за да мога за минимално време да купя максимално продукти. После обаче реших да отделя време да купя по веднъж от всяка месарница в квартала, за да намеря най-доброто месо. Същото направих и с млечните продукти и със зеленчуците. По пътя за всеки магазин открих по нещо, което да ме зарадва. Така ходенето до месарницата е свързано с посещение на магазин, в който винаги си купувам чинии за блога, а когато ходя за мляко, винаги спирам за чаша ароматно кафе. Ако имате деца, винаги можете да направите преживяването вълнуващо и за тях – любима площадка за игра или полезни бисквитки за награда, ако ви помогнат с пазара например.

3. Готвенето като семейно забавление – въпреки че аз съм от странните жени, които с удоволствие получават кухненски подаръци и които могат да прекарат 6 часа в кухнята без проблем, чудесно разбирам, че не всеки иска или може да си го позволи. Затова разпределете задълженията и ги направете интересни. Аз обичам да готвя след вечеря, докато половинката ми мие чиниите. Така имаме време да си споделим какво се е случило през деня, но и си разпределяме баналните задължения, без да се налага единият да е претрупан, докато другият се чуди какво да прави. На децата можете да възложите да измислят салатата или да подредят красива маса. Оставете ги да аранжират всичко по техен вкус, покажете им, че кухнята е сърцето на един дом и че няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното с любими хора. Разрешете им дори да се изцапат – накарайте ги да изберат най-малките морковчета за супата, да намажат пилето с подправки или да нарисуват картина как си представят сготвената порция. Дайте „бойна задача“ на половинката да открие коя е най-подходящата напитка за вечерята ви. Направете си кино вечер с приятели и се съберете по-рано, за да сготвите всички заедно. Разбира се, че е по-лесно да поръчате по интернет, но губите очарованието да видите как група мъже се мъчат със салатите. А и стават страхотни снимки за социалните мрежи, освен безценните спомени, които създавате.

4. Здравословни алтернативи на бързата храна – дори спортистите с изготвени режими, които се подготвят за състезания, имат дни, в които ядат своята най-любима и вредна храна. Тогава защо ние, най-обикновените хора, да не можем? Въпреки режима, който спазвам, дори у дома се консумират пица, спагети или панирано пиле например. Просто съм намерила техните здравословни интерпретации спрямо нашите предпочитания. Блатът за една пица може да се направи от толкова много видове брашно, а ако сте експериментатор дори не е нужно да се придържате към брашно – карфиол, тиквички или кайма, зависи изцяло от вас. Така една храна, вредна не заради самата себе си, а заради съставките с неясен произход, става полезна и вкусна и можете да си я позволите дори по-често. Спагети от различни видове пшеница и варива се предлагат в почти всеки магазин, дори не е нужно да посещавате някое скъпо, специализирано място. А всичко панирано става изключително лесно, печено върху хартия. Така освен всичко му отделяте много по-малко време, докато се приготви. 

5. Кутия с домашна храна в офиса/училище – не знам дали наистина има тенденция за увеличаване на домашната храна, или моето обкръжение е такова, но забелязвам все повече хора, които носят кутии. С предварително подготвена кутия си спестявате досадното чакане по опашки, чуденето дали ще има точно това, което на вас ви се яде, а и ако имате непоносимост към нещо, пропускате стомашния дискомфорт. Кутия можете да си закупите от кварталния магазин за 1 лев, през всяка верига за домашни потреби, та до специализирани магазини за кутии, буркани и чанти. Ние си носим домашна храна от много дълго време. В началото беше за спестяване на разходи, сега е, за да съм сигурна какво консумираме. И ви казвам, че няма нещо, което да не можеш да си събереш в чантата. Половинката носеше закуска, обяд и следобедна закуска. Аз си нося само обяд, защото обичам да закусвам у дома. Носила съм супи, салати, традиционни манджи, сандвичи, всичко! В сегашният ми офис имаме много кухни, които позволяват да се храним без притеснения, но знам, че не навсякъде е така. Можете да се съобразите с това - сандвич можете да направите и с пълнозърнест хляб, който ще се отрази по-добре на корема ви, а можете да го хапнете на пейка в парка дори. Можете да хапнете салата, а в офиса ви да няма остатъчна миризма от това. При подготвянето на кутията с храна за любимите хора можете да оставите малка бележка, с която да им напомните колко ги обичате. Така ще се научите да свързвате кутията с храна с любовта на половинката или мама.

Открийте вашите бързи начини за организация на домакинството с експериментиране. Опитвайте различни кухни, купувайте нови продукти, ползвайте различни чинии. Поставете нова традиция за малки и големи и ще откриете, че времето в кухнята не е тъжно и самотно.

Автор

Деница е запален кулинар и търсач на здравословна, вкусна и полезна храна. Обича да готви за приятели и да събира екзотични подправки.

Напишете коментар