Лена Млакар: Световната шампионка по футбег (хек) с нулев бюджет

Лена е от страната с "LOVE" в името – Словения, а в България я води любовта към един не особено популярен спорт. Става въпрос за т.нар. футбег, в който тя е Световен и Европейски шампион и за който често й се налага да обяснява какво е: "Когато кажа футбег, повечето хора не знаят за какво става въпрос. Когато обаче ги попитам дали са виждали топче за "хек", веднага се сещат." Футбег, колкото и непонятно да звучи, всъщност е нещо, което всички сме виждали, но в опростена форма. В спорта се използва подобно на мекото топче "хек", което хората си подават, подредени в кръг в парка. Разликата е, че има стриктни правила и дисциплини. Едната е наподобяващият танц свободен стил, при който се показват сложни трикове, съпроводени с музика. Другата основна дисциплина е футбег на мрежа, при който състезателите играят от двете страни на висока метър и половина мрежа и подобно на бадминтон си подават топчето, без да му позволяват да падне на земята, използвайки само краката си. Колко атрактивно може да се бори с гравитацията, 33-годишната Лена ще ни покаже от 22 до 28 юли, когато ще участва в 39-ото издание на Световното първенство по футбег в София. Освен нея, се включват още над 100 състезатели от повече от 16 държави, чиито изпълнения можем да видим в зала "София" в Борисовата градина (тенис кортовете в близост до Парк-хотел "Москва"). Освен състезателна част, събитието включва и демонстрации на открито с игри, в които може да се включи всеки. Те ще бъдат на сцената в Борисова градина на 26 и 27 юли (четвъртък и петък) след 16 ч. Всичко е с вход свободен и програма, публикувана тук – footbagworlds2018.com. И докато очакваме най-добрите футбег състезатели в света и виртуозната игра на Лена, се свързахме със словенката, за да ни разкаже повече за себе си, за спорта, в който е влюбена, както и за мотивацията да продължава да се състезава без федерации, спонсори и каквито и да било източници на финансиране. Просто с малко повече "LOVE" към футбег спорта.

От колко време играеш футбег?

Занимавам се с този спорт вече 15 години. Преди това играех на “хек” през всичките си гимназиални години.

Как започна всичко?

Започнах да играя на “хек” в гимназията. Играехме в кръг, за да уплътняваме свободното време между часовете. Играехме и когато излизахме през уикендите. Така срещнах и екипа си. Просто се присъединих към тях в кръга, в който си подаваха топчето, и те ме поканиха да се включа в тренировките им. Така ме въведоха в играта с мрежа. Правилата, по които играехме, обаче не бяха официалните. Имахме едва няколко седмици да ги научим преди да отидем на Световното първенство в Прага през 2003 г. Не очаквахме нищо от шампионата, но бях толкова впечатлена от играта и приятелското отношение на състезателите, че реших да превърна този спорт в част от живота си.

Колко титли си спечелила от тогава досега?

През 2009 в. в Монпелие, Франция станах Европейски шампион в двойките на мрежа заедно Ирена Марк. През 2010 г. в Брюксел спечелих още една европейска титла, но в смесена двойка с Алеш Пелко. През 2016 г. във Франкфурт спечелих третата си европейска титла, но този път при жени на мрежа, самостоятелно. В същата дисциплина станах Европейски шампион и миналата година в Испания. Тогава в Портланд, САЩ, спечелих и първата си световна титла – първо място за жени на мрежа, както и златото в смесените двойки. Последното голямо състезание, от което се върнах с медали, беше Европейското в Словения на 21-22 юни. Там отново станах първа при жените на мрежа, както и в смесените двойки.

Кой в най-значимият момент в твоята футбег кариера?

Безспорно – Световното в Портланд, САЩ, миналата година. Портланд е “люлката” на този спорт и исках да се запозная с някои от първите играчи, започнали развитието му. Не ми беше лесно да стигна дотам. Без да имам пари и за пръв път на друг континент сама, не ми беше лесно, но бях решена да тръгна. И това беше най-доброто решение във футбег кариерата ми досега. Спечелих две световни титли, но това, което беше най-важно за мен, беше че имах шанс да се срещна с всички играчи от Залата на славата на този спорт. Те ми дадоха толкова много мотивация да продължа да играя и да представям спорта.

Къде живееш и с какво се занимаваш?

Живея в красива държава от слънчевата страна на Алпите. Това е единствената държава, която има думата “LOVE” в името си – sLOVEnia. Аз съм от малкия град Кран, намиращ се под планините. Учих графично инженерство, но след като завърших, реших да си намеря по-малко стресираща работа, а не да градя кариера в тази област. В момента работя във фабрика и ми харесва. След като си тръгна от работа не съм стресирана и не оставам след работно време. Така мога да направя това, което ми харесва най-много – да играя футбег, да изкачвам планински върхове, да работя в градината или да съм доброволец в общност за защита на животните.

Можеш ли да се опишеш в едно изречение?

Аз съм човек с много луди идеи и пълен с енергия, за да ги реализира.

Това е третото ти гостуване в България. Има ли нещо, което искаш да опиташ или видиш тук, но досега не си имала възможност?

Бях вече два пъти в България. През 2015 г. на Европейското първенство в София и по-рано тази година в Стара Загора. Този път имам две седмици за почивка след Световното и планирам да отида до Черно море, както и в Рила и Пирин.

Автор: Венелина Величкова, all6

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни