С названието Скандинавия се определят не само страните от Скандинавския полуостров (Норвегия, Швеция, Финландия), но и близките до тях  Дания, Исландия, Гренландия, както и Оландските и Фарьорските острови. С една дума Скандинавия обхваща държавите в най-северните части на Европа.

Народите, населяващи тези територии, са енигма за повечето южняци заради издържливостта на студ и мрак, интересното звучене на езиците и асоциалността. Културата на скандинавците безспорно е една от най-интересните, като имаме предвид митологията и почитания пантеон, историите за викинги, вярванията във вълшебни създания. Светът познава и скандинавски личности, допринесли в киното, литературата, философията: Ингмар Бергман, Ларс фон Триер, Фритьоф Нансен, Емануел Сведенборг, Кнут Хамсун и много други.  Коледните традиции обаче са основна причина за влечениено на много хора към Севера. Скандинавия е перфектното място за прекарване на зимните празници. Снегът, приказните природни пейзажи, Северното сияние и местните традиции създават невероятно коледно настроение у всеки.


Коледата в Дания

За културата на всички германски народи е типично вярването в най-различни митологични същества. Празникът в Дания се върти главно около образът на елфа Нисе, обичащ смеха и шегите. За да бъде добър и да не прави пакости обаче, всяко семейство му оставя на входната врата по купа оризов пудинг с канела, който той много обича.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Същият пудинг е и задължителна част от празничната вечеря – на когото се падне скритият вътре бадем, получава награда шоколад. Друго ястия, които трябва да получат място на трапезата са патица или гъска, червено зеле и карамелизирани картофи.

Интересна е традицията в Дания, наречена „коледно плато”, която същестува от векове насам, когато всяко домакинство е подарявало на прислужниците си плато, пълно с плодове и сладкиши. Днес това е важна част от празника на датчани, такива плата се разменят между роднини и приятели.

Коледата в Норвегия

Елфът Нисе също е част от културата на норвежците, те обаче го изобразяват като козел. Приготвянето на специална овесена каша за него е начинът да се предпази семейството от лошите му шеги. Традиционни гозби, които присъстват на празника, са риба треска с картофи и коледен пунш. В някои части на страната децата обичат да обикалят домовете пеейки коледни песни. Често се преобличат като герои от коледни приказки и така посещават къща след съща, за да разпространят празничния дух. Важен семеен обичай е и паленето на свещ всяка вечер от Коледа до новогодишния ден.

Преди християнизирането на Норвегия през XII век, хората са чествали jul или jòl, което бележи средата на зимата. Норвежците почитали прибраната до момента реколта и отправяли своите молитви към скорошна пролет, която да им донесе плодородие. Пиело се е много бира (juleol) в чест на старите езически скандинавски богове.

Но най-извествана и може би най-важната традиция, свързана с норвежката Коледа, е коледното дърво, което държавата ежегодно подарява на Великобритания. Елхата е подарък в знак на признателност към монархията за подкрепата, която е оказала на Норвегия по време на Втората световна война. Дървото стои в центъра на Лондон, на площад Трафалгар, а хиляди посетители се наслаждават на грандиозното събитие, свързано с включването на коледното му осветление.


Коледа в Швеция

В Швеция Коледа е един от най-важните празници, чието почитане е най-дълго и винаги според традициите. Започне ли празничният сезон, в къщите изгряват свещи и звезди, отброяващи четирите седмици преди Рождество.

На 13 декември се почита Деня на Св.Лучия – младо момиче, убито зарари вярата в християнския Бог през 304г. Разказва се, че тя тайно носела храна на преследваните в Рим християни, криещи се в катакомбите под града. За да може да им достави повече провизии, тя освобождавала ръцете си, носейки свещи на главата си, като това осмисля още повече даденото й име, тъй като Лучия значи светлина (от лат. дума lux).

Всяко шведско момиче мечтая да се преобрази като Лучия поне веднъж, за да може да бъде най-важно в този ден. По правило тази чест получава най-голямата дъщеря в семейството и носейки снежнобяла рокля, венец от боровинкови клонки и свещи в ръце повежда група от по-млади момичета.

На 23-ти декември е т.нар. малка Коледа или Lillejulafton, посветена напълно на подготовката за големия ден. Приготвя се традиционната коледна шунка – основна част от шведското коледно меню. Съчиняват се кратки римувани стихотвотрения, които служат като закачка с подаравящия и неговия подарък.

Дядо Коледа носи подаръци на 24-ти декември. Коледната ехла е център на празника в шведските домове, а под нея стои сламения козел – символ на козлите, теглещи колесницата на бога Тор.


Коледа във Финландия

Финландия е „официалната“ родина на Дядо Коледа и всяко финландче знае, че той живее в планината Корвантунтури, в град Савукоски. Града се намира в Лапландия, където има много северни елени – ето защо именно там е домът на белобадия старец, все пак те са най-верните му помощници.

Разбира се, Коледа е свещен празник почти навсякъде по света, но във Финландия той се чества с още повече внимание, тъй като е основно свързван със семейството.  Още с наближаването на края на есента, домакините почистват и украсяват къщите, рибарите акостират лодките още в деня на Св. Томас, 21 декември, за да бъдат заедно с най-близките си в празничните дни. Коледни базари отварят врати, приветстващи с цветове, лакомства, сувенири и греяно вино. Тук  също един от важните презници е Денят на Св. Лучия – повелителка на светлината.

В деня на Бъдни вечер финландците закусват  овесена каша и сок от сливи и украсяват коледното дърво, което предварително е било отсечена и пренесено с шейна (най-популярното превозно средство във Финландия). Елхата се окичва със сладки, плодове, свещи, памук, хартиени знаменца и панделки. На същия ден, точно по обяд,  в Турку се обявява Коледния мир, което официално поставя началото на коледните празненства. За разлика от други страни обаче във Филандия Бъдни вечер е най-важният от трите коледни дни.

Коледа в Исландия  

Коледното честване в Исландия е свързано с много стари обичаи и отдаването на почит на често тежкия и пълен с лишения живот, воден в миналото на най-големия северен вулканичен остров. Някои от традициите са почти познати, а други напълно нетипични.

Коледа в тази страна е празник на семейството и светлината – коледното осветяване играе важна роля там, където през ноември слънцето отдавна вече се е скрило в следобедните часове.  След залеза къщи, градини, магазини и улици изгряват, окичени с цветни лампички. На 24-ти декември хората си спомнят за починалите, украсявайки гробовете със свещи или електрически кръстове. А коледното дърво не е от най-важните обичаи, тъй като поради климата на Исландия елхите са рядко срещано растение. Въпреки това някои домакинства, които имат засадени такива в дворовете си, разбира се, украсяват и тях.

Около 12 декември от планинските върхове слизат тринайсетте братя коледни тролове, които оставят за децата подаръци в обувиките, поставени на прозореца предната вечер. Непослушните получават картофи или моркови.

Тринадесет дни подред се раздават малки подаръчета – докато  братята се прибират по дупките си в планината (от 26-ти декември до 6-ти януари). Легендата за тези тролова може да се проследи от древни нордиески митове, също като коледната котка, която одрасква мързеливите и не достатъчно прилежни хора.

На Бъдни вечер в шест часа прозвъняват църковни камбани и хората си пожелават Gleðileg Jól!

Автор

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Напишете коментар