Какво ни дава планината?

Светът, в който живеем, често може да ни докара до ръба на лудостта. Натоварен трафик, дълги смени в работата, недостатъчни доходи, крайни срокове и постоянното взиране в екрана на компютъра и телефона са само част от ежедневието ни. Всеки човек, в чиято рутина присъстват тези фактори, търси своето бягство от реалността.

Напоследък все по-често планините стават предпочитана дестинация за прекарване на свободното време. Много млади хора се решават да оставят разходките в мола и центъра на града и да хукнат по планинските пътеки.

ДА ПРЕДИЗВИКАШ СЕБЕ СИ

Първия път, когато се устремиш към някой връх, не можеш да знаеш какво те очаква. Често, особено първите 30-60 минути, започваш да си задаваш въпроса „Ще успея ли?“, но в следващия момент, когато пред очите ти се открие гледка към върха, си казваш „А да! За това съм тръгнал!“. Съвет към всички планинари на прага на отказването: да направят кратка почивка и да се обърнат в посока мястото, от където са тръгнали. Няма как, когато видиш извървяния път и положените усилия, да не продължиш напред и нагоре.

А там горе, след часове на упоритост и мъки, сред безкрайните живописни гледки, удовлетворението, възможно най-меко казано, което се изпитва, е неописуемо. Първият връх, който изкачих, беше Мусала - подходящ маршрут за дебютно изкачване. Удовлетворението, което изпитах, се примеси с изненада, че съм успяла. Изненада, че аз, момиче градски тип, тръгнало в планината с грим и изправена коса, защото просто така излиза от вкъщи, е успяло да извърви, изкатери, а на моменти и изпълзи метрите до върха. А това, че точно ти си успял, докато си видял как други се отказват и се връщат, ти дава онова гъделичкащо егото чувство.

С времето и с повечето покорени върхове се развива страст. Неутолима страст за повече върхове за изкачване, за по-дълги маршрути, за повече прекарано време в планината. С нея можеш да общуваш. Тя може да те изслуша и разбере без да ти се наложи да й кажеш и една дума. Можеш да оставиш там всичките си проблеми и да се върнеш пречистен. Повярвайте ми – по пътя към който и да е връх, няма да се сещате дали някой ви е разстроил на работа, или какъв е балансът на кредитната ви карта. И колкото ви е по-трудно по пътя, толкова ви е по-леко на душата!

ЗАЩО ХОДИМ В ПЛАНИНАТА

Попитах и други любители планинари „Какво ти дава планината?“. С приятна изненада установих, че част от отговорите на някои напълно се припокриваха с вижданията и усещанията на всички други, но и всеки добави нещо различно в думите си.

„Удоволствие и тренировка. Най-вече разтоварване от стрес. Чувствам се спокоен, каквото и да стане. Чувствам се на място там.“

Кирил, 29 г.

„Планината ми дава спокойствие, сила, самостоятелност. Цялата емоция, с която тръгвам, идеята, че ще покоря нещо - било то връх или просто крайната точка - хижа, кътче и прочие, ме кара да се чувствам жива, амбицирана. Удоволствието, че си се справил, удоволствието на спокойствието, тишината, природата, камъчетата, езерата, рекичките, горичките (колкото и да са най-трудни през целия преход), карат ме да забравям за всичко, фокусирана съм само там, само върху насладата. Ох, че ми става хубаво като се сетя наистина колко много ме зарежда. Обичам я, и ме респектира, усещам всеки пък мощта й и че сме просто едни прашинки в краката й.“

Мария, 24 г.

„На мен планината ми дава спокойствие. Абсолютно винаги забравям за проблемите там, посещавал съм сам Витоша през нощта, като съм имал проблеми и след час и 30 съм слизал пречистен. Другото е удовлетворение да стъпиш на върха и красивите гледки, но фундаментално е първото.“

Йордан, 29 г.

„Планината ми дава, спокойствие, дава ми усамотение, което не мога да получа никъде другаде. Всеки път ми дава уроци за самата мен, за тялото ми и най-вече за духа ми. Планината за мен е място, на което отивам, за да си припомня колко малка съм аз и проблемите ми.. и нещото, което най-много обичам е това, че ми носи безумно удовлетворение и ме кара да бъда горда със себе си, че съм успяла да изкача някой връх и ме учи как да изкачвам не само планински върхове, а и моите лични в живота.“

Рая, 21 г.

„Планината ме зарежда с положителни емоции. Тя е едно спокойствие и тишина, което не можеш да намериш “долу” в заобикалящия те свят и нормалното ежедневие. След тежка седмица винаги по-добрият вариант за почивка е отиването сред природата, там където забравяш проблемите и макар и да се натоварваш физически, отпочиваш психически. Планината е място, подходящо както да отидеш с приятели, да се видите и да изживеете уникални емоции, така и да отидеш сам и да “чуваш” само  мислите си! Обичам планината, там хората дори и да са изтощени до краен предел, винаги са усмихнати и добронамерени! По тези места дори непознат ще сподели с теб храната си и ще ти помогне с каквото може. Там я няма завистта, злобата и другите душевни пороци, съпътстващи хората в днешно време. Балканът винаги е била закрилник и символ на свободата, така е и до ден-днешен!“

Цветан, 26 г.

И помнете – не оставяйте нищо в планината, освен негативните си мисли. Всички пликчета и опаковки от храна върнете със себе си. Само взимайте! Вземете със себе си спомена за пътеката, спомена за чувството на победа, когато стъпите на върха и запаметете в съзнанието си необятните гледки!

Снимки: Кирил Янакиев

Василена Тодорова

Василена е момиче, което вярва в чудеса. Вдъхновява се от просторните гледки на планината и необятния хоризонт на морето. Обича запознанства с нови и различни хора от всички точки на света. Не се страхува да мечтае и устремено да преследва всяка своя цел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни