"Играч първи, приготви се", но първо прочети книгата


Когато изгледах трейлъра на филма "Играч първи, приготви се", първото, което си помислих, беше: "Защо не съм чела книгата?". И друг път съм ви разказвала за любовта си към постапокалиптичните young adult сюжети, а малко по-надолу можете да прочетете ревютата ми за поредиците "Игрите на глада" и "Дивергенти". Честно казано, тях също не ги прочетох в момента на излизането им и имах удоволствието да се насладя на всички книги наведнъж. А сега с нетърпение ще очаквам Ърнест Клайн да напише продължение на романа. И това ще се случи, както сам той обяви наскоро, но кога, все още не е ясно. Дано поне е по-бърз от Джордж Мартин. Но да не се отплесвам.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Поредицата "Дивергенти": защо я прочетох на 25-годишна възраст?


И така: "Играч първи, приготви се" дебютира на екран преди около седмица, а аз вчера завърших книгата и днес изгледах филма. На това му се казва нърдски маратон. Отдавна не бях чела книга, след която да чувствам, че сякаш каквото и следващо четиво да избера, няма да бъде достойно. Романът ме грабна. Омагьоса. Плени. Спечели. Но нека започна отначало.

Основата на книгата е изградена върху гейминга. Този, който започва през 80-те години на миналия век и стига до 2044 година. Време, в което светът е претърпял енергийна криза и глобално затопляне, време, в което технологиите са напреднали дотолкова, че човек може да се пренесе от разрушаващата се реалност във виртуалната такава. Почти.

Всъщност между страниците не попадаме на някаква прекалена научна фантастика, а просто на малко (добре де, не съвсем малко) по-развита технология от сегашната. И днес имаме очила за виртуална реалност, но тези, описани в романа, са, да кажем, по-реалистични. Дотолкова, че благодарение на тях, в комплект със сензорни ръкавици и сензорен костюм, в интернет могат да се изпитват почти всички усещания, на които сме способни вдействителност. А понякога и повече.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: "Игрите на глада" през очите на един не-тийнейджър

"Играч първи, приготви се" е брилянтен реверанс към попкултурата на 80-те години. Някои от най-емблематичните филми и песни на десетилетието намират своето място в творбата, при това не просто се споменават, а са от водещо значение. И ако вече сте се объркали и не ви е ясно каква е връзката между виртуална реалност, гейминг, 2044 година и 80-те години на XX век, веднага ви разкривам, но без спойлери, защото не бих ви развалила удоволствието, ако решите да прочетете романа.

Светът е напреднал технологично, но се е сринал реално. Типична постапокалиптична картина, която сме виждали неведнъж. Годината не е толкова далечна и хора, живели през 80-те, са все още живи. Един от тях е Джеймс Холидей, създател на виртуалната реалност ОАЗИС, в която можеш да работиш, да ходиш на училище, да изгледаш всички филми, да прочетеш всички книги, да играеш игри, да ходиш по заведения, да срещаш приятели. В свят, който е развалина, оазисът е ОАЗИС. И всички са вътре.

Когато Холидей умира, оставя като завещание най-голямата игра, която се е случвала някога. В своята система той скрива Яйцето, което може да открие само този, който преди това е изпълнил три загадки. И ако го направи, става едноличен наследник на богатството му. А той е трилионер. И тук се намесват 80-те години, през които богатият гений е бил млад. За да се решат загадките, трябва до съвършенство да се познава попкултурата на това десетилетие, любимите филми и групи на Холидей и най-важното: игрите. Atari и други конзоли от онова време определено заемат ключово място в книгата. Всяка решена загадка носи ключ на своя играч. И тук идва сложната част, защото ОАЗИС не е просто един свят. Той е хиляди светове, планети и пространства. И ключът може да е навсякъде.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: "Лабиринтът" достигна своя финал, да живее "Лабиринтът"

Историята далеч не е само за игри, филми и музика обаче. "Играч първи, приготви се" засяга далеч по-сериозни теми като това може ли виртуалният свят да измести реалния или как една игра може да се превърне в истинска война и да доведе до смъртта на много хора. Просто защото са заложени милиони. Не на последно място се обръща внимание на факта, че колкото и да сме близки с някого виртуално, колкото и да си мислим, че сме влюбени в супер яката мацка, никога не можем да сме сигурни дали зад аватара ѝ всъщност не стои 140-килограмов мъж, който е на 40 години, живее в мазето на майка си и се казва Чък.

 

След като приключих книгата, нямах търпение да се насладя и на екранизацията ѝ. Бонус точки ѝ носеше фактът, че е дело на Стивън Спилбърг, затова очаквах много. Е, зрелище има много, да. Но сюжетът сякаш е изваден от друга литературна творба. Казано накратко, между книгата и филма "Играч първи, приготви се" общи са най-вече заглавието и имената на героите.

Разликите в сюжетните линии са огромни. Промените са прекалени. А ядрото на романа, загадките, са изцяло променени. Всичко това определено е разочароващо, ако очаквате филмът да следва книгата. Което ми се струва логично, защото, все пак, е филм по книга. Ако нямате такива претенции обаче, лентата е идеална. Има екшън, има гейминг, донякъде има попкултурата на 80-те, намира се и някоя друга смешка, ефектите са страхотни. Така че съвсем спокойно можете да отидете на филма (в момента върви на 3D и IMAX 3D), а после да прочетете и първоизточника. Или обратно, както направих аз.

За финал ми се иска да поразсъждавам върху следното: защо се плашим от развитието на технологиите? Страхуваме се, че ще ни отнемат човешкото? А ако Дарвин е прав, то тогава дали някоя маймуна преди милиони години се е плашила, че ако се изправи на два крака, ще ѝ се отнеме маймунското? И ако този страх я беше спрял, то щеше ли да има еволюция изобщо?

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни